Nasveti in novice

PRIMERI, KAKO SI PRODAJALCI DELAJO ŠKODO, KO PRODAJAJO NEPREMIČNINO SAMI!

26.01.2024
Prodaja nepremičnine brez posredovanja nepremičninske agencije predstavlja izzive in tveganja tako za prodajalce kot tudi za kupce. Kot posredniki pogosto opazujemo dogajanje na trgu, ko prodajalci samozavestno prodajajo nepremičnino sami in s tem povzročajo škodo tako sebi kot drugim. Presenetljiva je ta odsotnost strahu pri prodaji najdražje stvari v posameznikovem življenju. Nepremičnine niso spodnjice, da bi se kar tako prodajale ali kupovale. Zato se dotaknimo najbolj škodljivih praks, do katerih prihaja, ko se posamezniki sami lotijo prodaje nepremičnine.

 

  1. NAPAČNA OCENA VREDNOSTI NEPREMIČNINE

Pogosto opazujemo scenarij, ko prodajalci določajo ceno po strategiji: »Poglejte portale in ugotovite, kako je sosed Franček določil ceno, nato dodajte še 10.000 evrov.« Medtem ko so enak postopek uporabili tudi drugi sosedje, in zato se lahko končna cena izkaže za popolnoma nerealno. Pomembno je poudariti, da niti dve enako veliki stanovanji nista primerljivi, kaj šele hiše, zemljišča, stavbe…

Pogosto slišimo izjave, kot je: »Našo nepremičnino bi sosed kupil po ….. ceni.« Bi dovolili, da vrednost vaše nepremičnine določijo kupci? Seveda imajo kupci interes, da je cena čim nižja.

Brez strokovnega svetovanja lahko prodajalci precenijo ali podcenijo vrednost svoje nepremičnine. To lahko odvrača potencialne kupce ali pa vodi do tega, da nepremičnino na koncu prodajo pod ceno ali pa ta obtiči na trgu, kar v vsakem primeru pomeni izgubo za prodajalca.

  1. NAPAČNO OGLAŠEVANJE OZIROMA IZBIRA KANALOV OGLAŠEVANJA

Agencije običajno imajo boljše možnosti za trženje nepremičnin. Naši oglasi so bolj vidni in med posamezniki bolj opaženi. Prav tako imajo agencije zaradi izkušenj izostren občutek, kdo je najboljša ciljna skupina za določeno nepremičnino in v skladu s tem izbirajo načine oglaševanja. Brez ustreznega oglaševanja in promocije prodajalci velikokrat ne dosežejo prave ciljne publike, kar lahko podaljša čas prodaje ali privede do nižje prodajne cene.

  1. PRAVNI ZAPLETI, KI OGROŽAJO PRODAJO

Nepremičninske agencije imajo pravne strokovnjake, specializirane za nepremičninsko področje, in dolgoletne izkušnje z najrazličnejšimi primeri, kar bistveno pripomore pri pripravi pravnih dokumentov, reševanju pravnih zapletov, zagotavljanju pravne varnosti strank in procesov ter pri zagotavljanju skladnosti z lokalnimi zakoni. Samostojni prodajalci se lahko srečajo s pravnimi zapleti, če niso ustrezno poučeni o postopkih ali če nepravilno oblikujejo dokumentacijo ter neustrezno vodijo postopke, s čimer ogrozijo tako sebe kot življenjske prihranke, ki jih je v ta namen zaupal kupec.

  1. NERAZUMNI POGOJI PRI POGAJANJIH

Najpogostejši primeri v tem naboru napak so, da prodajalci vztrajajo pri nerazumni ceni. Vendar to niso edini primeri, ko prodajalci sami škodijo svoji prodaji z ne zavedanjem, da je proces prodaje izredno živ proces, v katerem mora vladati vzajemnost, prilagajanje in teženje k win-win situacijam, ko so vse strani v procesu zadovoljne. Ne želite biti prodajalec, ki ga nezadovoljni kupec po nekaj letih, ko se nabere nezadovoljstva ter nepravilnosti, kontaktira prek svojih odvetnikov. Nepremičninski posredniki zaradi poznavanja področja in obeh strani medalje lahko zadeve lažje vodijo, da je dobro za vse udeležence v procesu.

  1. SLABŠE OCENJEVANJE POTENCIALNIH KUPCEV

Strokovnjaki učinkovito filtrirajo resne kupce od tistih, ki niso resno zainteresirani. Brez tega filterja prodajalci lahko izgubijo čas s potencialnimi kupci, ki niso resno zainteresirani za nakup. Prav tako so nepremičninski posredniki obveščeni o različnih oblikah prevar na nepremičninskem področju, ki so neizkušenemu prodajalcu/kupcu preprosto ne prepoznavne. Zato se hitro lahko ujamejo v zanke prevarantov. Zgodilo se nam je že, da je naša stranka, ki je po izobrazbi pravnica, želela izročiti overjeno pogodbo kupcu prezgodaj. Pa ni bila neuka stranka v postopku, samo nepoučena o procesih na nepremičninskem področju.

  1. NESTROKOVNO VODEN PRODAJNI PROCES

Prodaja nepremičnine lahko zahteva veliko administrativnega dela in znanja z več področij. Brez pomoči strokovnjakov se prodajalci lahko znajdejo v situaciji, kjer so preobremenjeni s tovrstnimi nalogami, ki jim niso kos.

  1. POMANJKANJE MREŽE KUPCEV

Agencije običajno vzdržujejo široko mrežo stikov in kupcev. Samostojni prodajalci večinoma nimajo dostopa do takšne mreže, kar lahko omejuje število potencialnih kupcev in vpliva na končno ceno. To je najbolj nedolžna napaka, ki jo lahko naredijo.

 

V naši nepremičninski agenciji vam nudimo oceno prodanih nepremičnin na vaši mikro lokaciji (ulica, vas, blok…), si ogledamo nepremičnino, razmislimo o plusih in minusih ter vam svetujemo glede postavitve optimalne cene in primerne tržne strategije. Vsekakor vašo nepremičnino prodamo po najboljši ceni, ob upoštevanju več dejavnikov, pomembnih za uspešno prodajo. Prav tako lahko brezskrbno spite, ker postopke izvedemo strokovno. Z veseljem vam pomagamo. 

 

Za posredovanje na področju Bele krajine in dolenjske pokličite: 041 643 340.

Za posredovanje na področju Osrednje Slovenije pokličite: 040 620 631

 

 

 

Photo by Andrea Piacquadio