Nasveti in novice

KAKO HITRO KUPITI USTREZNO NEPREMIČNINO?

22.01.2020
Posredniki radi delamo s strankami, ki vedo kaj hočejo. Z takimi strankami je lažje priti do cilja, kot s tistimi, ki vedo kaj nočejo, ne pa ravno kaj želijo. Preden se lotite nakupa je dobro pri sebi pretehtati sledeče postavke:

Želena lokacija nepremičnine

Pri lokaciji premislite točno kateri deli mesta so za vas aktualni, kateri so odbojni, katere ne poznate, pa imajo morda potencial. Izpišite si ulice, ki so vam posebaj drage. Razmislite, katere lokacije so za vas praktične z vidika službe, družine, sorodnikov, življenskega sloga. Pomembna informacija pri iskanju želene nepremičnine je tudi podatek kje ste predhodno že bivali. Ljudje smo izjemno navezani na lokacije, ki so nam že znane in jim pripisujemo višjo vrednost. Pomembno je vzeti v obzir tudi, že prej omenjeni, življenski slog. Kajti ta lahko izjemno vpliva na lokacijo. Kajti če ima stranka izrazit življenski slog lahko to vbistveno vpliva na ustrezen izbor ustrezne lokacije. Zato je dobro na kratko predstaviti nepremičninskemu posredniku tudi vaše hobije in prevladujoče dejavnosti, ki vam veliko pomenijo in določajo vaš način življena.

 

Ustrezna nepremičnina

Potrebno je podrobno premisliti kak tip nepremičnine je ustrezen za vas.  Ali želite stanovanje, hišo, stanovanje v hiši, stanovanje v večjem blokovskem naselju, v stolpnici z 50 stanovanji ali v manjšem bloku v umirjenem okolju? Torej razmisliti je v prvi vrsti potrebno kakšno stopnjo zasebnosti si pri izbiri nepremičnine želite in ali čutite odpor do kakršne koli oblike sobivanja in do katere ja in katere oblika je še sprejemljiva. Ali vas pogled na sosednjo stavbo izredno moti, ali to ni odločilnega pomena? Ali vam je pomembno, da poznate vse sosede? Si želite pristnih odnosov ali več zasebnosti? Kao zelo vrednotite zasebnost in koliko medsoseske odnose? Dobro je vedeti tudi natančno kakšen je optimalen prostor, ki ga vi ali vaša družina potrebujete? Najlažje si boste to razložili s številom spalnic oziroma prostorov, ki jih potrebujete.

 

Proračun

Preden greste v nakup nepremičnine je potrebno natančno vedeti, kakšna je višina proračuna s katerim operirate. Če gre za kredit, ta podatek dobite pri bančni uslužbenki, ki vam pove koliko ste kreditno sposobni. Posredniki v praksi srečujemo tako pesimistična kot optimistična predvidevanja. Tako ena kot druga nas stanejo odvečnega dela in potrate časa tako z naše kot z vaše strani. Zato je dobro pred nakupom natančno vedeti in se pozanimati kakšni so cenovni okvirji. Prav tako je dobro posredniku povedati kakšen je način financiranja, da lahko to vzeme v obzir v kakšnih specifičnih situacijah, kajti posrednik pozna interese obeh strani in povezuje stranke tudi po nujnosti oziroma časovnih okvirjih znotraj katerih je mogoče nakup uresničiti. Pri tem ni določeno, da je gotovina vedno prednos! So stranke, ki se jim ne mudi, oziroma jim osebne okoliščine preprečujejo, da bi bi nepremičnino prodali v roku 2 mesecev.

 

Posebnosti

Potrebno je razmisliti katere podrobnosti stanovanja so za vas pomembne. Tako balkon kot atrij, sta posebnosti, ki jih določene stranke izrecno zahtevajo, zaradi kajenja, otrok ali živali... Vse navedeno prispeva k višji ceni nepremičnine. Zato dobro pretehtajte ali balkon oziroma atrij pomenita pravo dodano vrednost za vas in če je v okolju, kjer se nahaja stanovanje zares nujen. Potrebno je vedeti katero nadstropje si želite. Ker starejši kupovalci prisegajo na nižja nadstropja, so ta vedno dražja v primerjavi z višjimi nadstropji. Če ste aktivni, mladi se vam splača kupiti stanovanje v višjem nadstropju, ker je cena med nižjimi in višjimi nadstropji lahko na isti lokaciji bistveno nižja. Lega stanovanja je posebnost o kateri je smiselno razmisliti. Lega stnovanja je lahko v določenem bloku prenost v določenem pa vam bo predstavljala "pekel"....do nakupa klimatske naprave.  Npr južna lega je zaželjena, ampak hkrati izjemno moteča v betonskih blokih brez izolacije. Če imate še to srečo, da je blok spomeniško varstvo, bo namestitev klimatske naprave pravi izziv. Dobro je razmisliti koliko časa preživite v stanovanju in koliko ter na kakšen način bo lega vplivala na vaše bivanje in počutje in kaj lega prinese s seboj.

 

Stanje nepremičnine

Dobro je natančno vedeti, kakšno stanje je za kupca sprejemljivo in kaj je pripravljen ter zmožen prenoviti. Prav tako je fajn razmisliti, če si želite PVC ali lesena okna. Pri tem je potrebno biti realen, če obrok kredita predstavlja veliko obremenitev za družino, se je potrebno zavedati, da do prenov ne bo prišlo v tako kratkem času in je potrebno iskati vsaj sprejemljivo, če ne že dobro stanje. Če imate v družini mojstra so prenove lahko izredno zabavne in  do konca življenja živite prav v taki nepremičnini kot si jo želite.

 

Idealna nepremičnina in omejeno stanje na trgu

Dobro je vedeti, kaj si želite, ampak se je hkrati treba zavedati, da so omejitve trga velike. + včasih je že proračun velika omejitev. In da, če transparento predstavite svoje želje in potrebe, imate vsaj možnost, da se posredniki dobro približamo idealni izbiri. Če tega ne naredite dobro, so možnosti še manjše. Pomembno se je zavedati, da si večina ljudi želi podobne lastnosti nepremičnine in da da obstajajo na trgu vsega 3 prevladujoči tipi kupcev (1. samski, 2. mlajši par, ki si želi družine=mlade družine, 3. starejši pari) in da lepa stanovanja za te tri skupine gredo hitro s trga.

 

Že dolgo ga nisem napisala, zdaj se mi zdi spet ustrezno, da uporabim moj stavek: Dobro premislite! Nepremičnine niso spodnjice, da bi se brezglavo kupovale!

 

V kolikor želite, da vaš proces nakupa vodi nepremičninski strokovnjak, ki am vas čas procesa svetuje in vas na tej poti usmerja, smo vam z veseljem na voljo. Pokličite: 040 620 631.

AVTOR: Maja Piljić