Nasveti in novice

DA BI KUPIL ČRNO ALI NESKLADNO GRADNJO? TO SE MENI NE MORE ZGODITI!

09.09.2024

Se vam zdi, da se vam to ne more zgoditi? Zmotno! Scenarij, da kupite črno ali neskladno gradnjo, je veliko bolj verjeten, kot si morda predstavljate. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v Sloveniji kar pol milijona neskladnih in črnih gradenj. Ob uvedbi strožje gradbene zakonodaje so nekatere ocene celo namigovale, da je primerov, ki kličejo po ureditvi gradbene dokumentacije, skoraj toliko kot prebivalcev Slovenije. Uradnih podatkov sicer ni, saj je problematika zelo široka in kompleksna. A dejstvo je – verjetnost, da kupite črno ali neskladno gradnjo, ni tako majhna, kot si morda mislite!

 

Resnični primeri, ki vas lahko šokirajo

 

Kaj bi rekli, če bi vam povedali, da je bilo v nekem bloku peto nadstropje zgrajeno naknadno – na strehi, brez kakršnih koli dovoljenj? Stanovalci so se dogovorili, da prodajo streho gradbenemu podjetju, ki je tam uredilo v majhne enote  za študente, in pri tem zaprlo zastavljeno požarne poti. Podobno presenetljivi so primeri, ko vaše "novo stanovanje" pravzaprav ni nič drugega kot preurejena shramba, kurilnica ali sušilnica.

 

Vam zveni neverjetno? Kaj pa zgodba o "stanovanju", ki je bilo nekoč garaža za tovornjak, opremljena s tušem in WC-jem? Ta prostor je zdaj luksuzno prenovljen, ima svoj ID in celo lastno vodo, vse priključke, a ko se poglobite v papirje, odkrijete, da gre pravzaprav za garažo, le zelo dobro in smiselno preurejeno v bivalni prostor.

 

Potem so tu še poslovni prostori, ki jih preprodajalci preuredijo v "stanovanja". Poslovni prostori so cenejši, zato jih zamaskirajo v stanovanja in jih prodajo za dober denar. A ko novi lastnik želi prijaviti stalno bivališče, se znajde v težavah – tega ne more storiti.

 

Še hujši so primeri, ko se v dvostanovanjski hiši znajdejo kar štiri ali več stanovanja, čeprav zakonodaja na tem območju take gradnje sploh ne dovoljuje. Takšnih primerov v praksi ni malo, in če bi jih našteli vse, bi bil ta članek še precej daljši.

 

Slovenija – dežela kreativnih ljudi

 

To ni znanstvena fantastika, temveč realnost slovenskega nepremičninskega trga. Mnogi neizkušeni kupci sploh ne vedo, da kupujejo črno ali neskladno gradnjo. Tudi notarji, pravniki, ki vam pomagajo pri nakupu nepremičnin pogosto niso v celoti seznanjeni z nepravilnostmi, saj predmeta prodaje niso videli v živo ali področja na ta način ne poznajo. Nepremičninsko področje je eksistencialno in na takih področjih so ljudje zelo iznajdljivi, posebej če so omejeni z viri ali prostorom. Včasih pa  ne gre samo za iznajdljivost pri reševanju lastne stanovanjske problematike, ki se čez čas znajde na trgu. Pogosti so tudi primeri, ko investitorji načrtno in naklepno naredijo zadeve neskladne, da bi čim več iztržili.

 

Težava se še pogosteje pojavi pri samostojnih hišah. V Sloveniji je "normalno", da se hiša dogradi levo, desno, zgoraj in povsod, kjer je prostor. To je slovenski nacionalni šport, povezan z našo tradicijo samograditeljstva. Včasih je pravo presenečenje najti hišo, ki je dejansko zgrajena tako, kot je bilo zasnovano v projektih. To je redkejši pojav kot sončni mrk.

 

Kako se zaščititi pred nakupom črne ali neskladne gradnje?

 

Najboljša obramba je natančen pregled vseh dovoljenj – projektne dokumentacije, gradbenega dovoljenja in uporabnega dovoljenja. Ne pozabite tudi fizično izmeriti objekt na terenu, tko tloris kot višino, da preverite, če ustreza načrtom! Lahko ima objekt vsa dovoljenja, a še vedno ni zgrajen v skladu s projekti, ker je lastnik  naknadno naredil neodobrene spremembe. In ne lastnik ni kak izmed naših vrlih politikov, ampak »sosedov  Tine«, ki je objekt naknadno nadgradil, ko ga je podedoval po očetu, in uporabno dovoljenje ne dokazuje več, da je objekt skladen z gradbenih dovoljenjem. Saj so spremembe nastale po pridobitvi uporabnega dovoljenja.

 

Zaključek: Bodite previdni!

 

Problem črnih in neskladnih gradenj je v Sloveniji tako široko razširjen, da je možnost, da naletite na takšno nepremičnino, precej visoka. Kupiti črno gradnjo ne pomeni le večjih pravnih in finančnih težav, ampak tudi slab občutek, da niste dobili tistega, za kar ste plačali. Zato je ključno, da ste pri nakupu nepremičnine izredno previdni. Uporabite strokovno pomoč, preglejte dokumentacijo in poskrbite, da ne boste postali lastnik neprijetnih presenečenj.

 

Nepremičninske agencije smo tu zato, da vas zaščitimo pred takšnimi težavami – naša dolžnost je, da stranke pisno opozorimo na neskladnosti. Le strokovna pomoč in temeljit pregled zagotavljata varnost pri nakupu nepremičnine. Zato bodite previdni – investirajte v varnost in se izognite pasti črnih gradenj!

 

Photo by MART PRODUCTION