ADVICE AND NEWS

KATERE RASTLINE JE ZDRAVO IMETI V DOMU?

22.01.2020
Ker nekaj dam na kakovost bivanja, zato me je pritegnil članek, ker je v angleščini vam ga bom samo povzela na kratko.

Zdi se mi super praktičen! Govori o tem, kako naš bivalni prostor prečistiti z rastlinami in kako ga narediti bolj zdravega za bivanje. Posebaj mi, ki živimo v mestih imamo včasih kar upravičen sum, da naš bivanski prostor ni najbolj zdrav za bivanje. Ogroža nas tako umazan zrak iz zunanjosti, kot vlaga, plesen, prah, barve, delci gradbenih materialov, strupi, ki jih vnesemo sami z čistili in podobno... Znanstveniki naj bi preučevali rastline in ugotovili so, da imajo nekatere rastline večjo sposobnost filtriranja in uničevanja hlapljivih organskih spojin (upam, da je prevod ustrezen).

 

To so 6 rastlin, ki jih je fajn imeti v stanovanju, še posebaj če živiš v mestu:

1. Aloja Vera- je najbolj prepoznavna in najlažje se jo pridobi. Z veseljem, vam jo bo podaril že kdo, ki jo že ima, saj vsako lepo požene nove poganjke in se pridno širi. Naj bi bila super za zviševanje ravni kisika v domovih in čiščenje formaldehidov, ogljikovih dioksidov in monoksidov. 1 za vsak odprt prostor. Če je odprto celo nastropje je dovolj zgolj ena na nadstopje.

 

2. Chlorophytum Comosum- Živkasta kosmulja je slovenski prevod. Naj bi bila sposobna opravljati fotosintezo pod minimalnimi pogoji osvetljave. Čisti strupe. Ena rastlina je sposobna prečistiti 200 m2.

 

3. Hedera Helix-  Navadni bršljan, ki ga lahko prinesete iz gozda in si ga "udomačite". Ne bi smel manjkati v nobenem domu v mestu. Naj bi čistil plesen (60 %), fekalije in vse osale snovi, v samo 6 urah od vmestitve v prostor.

 

4. Spathiphyllum "Mauna Loa"-Samolist, spatifil - naj bi bil odličen pri odpravljanju kemičnih strupov, ki jih sami vnesemo v prostor.

 

5. Sansevieria Trifasciata "Laurentii"- ji po slovensko rečemo taščin jezik oziroma pisana bajonetka, je idealna tudi zato, ker je skromna in skoraj neuničljiva. Zelo je odporna in ne potrebuje veliko svetlobe, skoraj jo ne. Čisti stupe in proizvaja veliko kisika. Primerna je za spalnice, saj kisik proizvaja tudi po noči.

 

6. Ficus Elastica- Fikus, čisti strupe in je enostavna za vzdrževanje. Pozor le, če imate majhne otroke ali živali. Listi so strupeni. Za prostor od 80 m2 so potrebni 3-4 fikusi.

V kolikor potrebujete pomoč pri vzdrževanju vaše nepremičnine na področju Dolenjske regije, smo vam z veseljem na voljo. Pokličite: 

(Vir: Health Extremist)