ADVICE AND NEWS

ZASTEKLITEV KOT POMEMBNA INFORMACIJA O NEPREMIČNINI

22.01.2020
Pomembna tema, ki jo je dobro podrobneje obravnavati pred nakupom nepremičnine je vrsta zasteklitve.

Ni pametno delati zaključkov, da PVC okna so pa boljša, že zato, ker so nova. Če si ogledujemo stanovanje v bloku 1932 je precej logična ugotovitev, da PVC okna niso prvotna okna, da lesena pa velikokrat so. Ni pa nujno, veliko (predvsem starejših, modrih ljudi) so okna zamenjali in jih zopet nadomestili z lesenimi (morda izredno kakovostnimi, večslojnimi okni). Zato je fajn si vrsto zasteklitve podrobneje pogledati. Stopiti bližje in narediti preprosto laično oceno. Ni potrebno, da si strokovnjak. Že debelina zasteklitve ti lahko pove, kako dobra je zasteklitev. Več slojna in širša okna imajo med sloji vsaj zrak, ki je dodatni izolator. Načeloma, pa imate lahko celo to srečo, da je med plastmi plin, najpogosteje argon.

 

Na terenu sem se kot nepremičninska agentka srečala tudi z lastniki, ki so izredno dobri poznavalci zasteklitve in jim je to lahko stroka, če vas bodo seznanili s podatkom o toplotni prehodnosti oken, je dobro vedeti kakšna toplotna prehodnost oken je zares dobra.  Iz ust strokovnjaka mi je bilo rečeno, da je le-ta odvisna tudi od okvirja. Da pri novejših energetsko učinkovitih lasenih oknih govorimo o dobri toplotni prehodnosti pri vednosti nižji od 1,8 W/m2K, med tem naj bi bila dobra toplotna prehodnost sodobnih oken s PVC okvirji pod vrednostjo 1,3 W/m2K.  Čeprav pri rabljenih nepremičninah ne boste imeli takšne sreče in ste baje lahko veseli, če je toplotna prehodnost pod vrednostjo 2,5 (Še vedno najbolj razširjena dvojna zasteklitev naj bi imela toplotno prehodnost 3 W/m2K). Sicer mi je gospod povedal, da obstajajo tudi kovinski okvirji oken in da te ponavadi je pri teh bistveno težje doseči nizko toplotno prehodnost, saj naj bi toplota izredno uhajala med stiki, kjer se skoraj po pravilu ustvarjajo toplotni mostovi. Zato naj bi bila kovinska zasteklitev izredno neprimerna za spalnice.

 

Velikokrat se zgodi, da lastniki pred prenovo vgradijo panoramsko okno, celo steno. Ker je to nekaj kar izredno vpliva na to, kako hitro se bo vaša nepremičnina prodala, še posebaj če ima stanovanje lep pogled. Če so vam kot kupcu, tako kot večini, take stvari všeč je potrebno še posebaj preveriti kakšne kakovosti so ta velika okna, kar naj bi toplota 3-5-krat hitreje uhajala skozi steklo, kot skozi zid. Torej velika oka si še posebaj podrobno oglejte. Solidna okna ne spregleda tudi nepoznavalec.

 

Vrsta zasteklitve ni pomembna samo zaradi energetske učinkovitosti. Okna so pomembna tudi zato, ker zadržujejo hrup. ČE kupujete stanovanje v Ljubljani, oziroma v bližini zelo prometne ceste, na ogledu  nikakor ne pozabite nemeniti nekaj minutk oknom, posebaj tistem v dnevnem prostoru (ne v spalnici, večina prometnih cest v večernih urah počiva, vsaj do 6 ure zjutraj :)). To je bilo nekaj na kratko o zasteklitvi. 

 

 

AVTOR: Maja Piljić