ADVICE AND NEWS

PONOVNO KREDITNO SPOSOBNI TISTI Z NIŽJIMI IN POVPREČNIMI DOHODKI; POVEČLO SE BO ZANIMANJE ZA MANJŠA STANOVANJA

14.06.2023
Ko so banke novembra 2019 poostrile pogoje kreditiranje in v pogoje, ki vplivajo na kreditno sposobnost, so onemogočili sanje o lastnih nepremičnini prav tistim, ki nepremičnino najbolj potrebujejo, družinam z otroci in povprečnimi dohodki

Od novembra 2019 so banke vztrajale pri  visokih vstopnih merilih; da mora posamezniku po poplačilu posojila ostati kar 76 odstotkov bruto minimalne plače in še za vsakega otroka po 237,29 evra. Omejitve so zvenele smiselno, ampak ne ob pomisli, da v Sloveniji vladajo izredno visoke najemnine stanovanj. Tako posamezniki, kot strokovna javnost je takrat opozarjala, da so zaostritve nesmiselne prav v tej luči. Torej naj posamezniki ne bi bili sposobni, dati več kot 24% svoje plače za nakup nepremičnine, zmožni pa so plačevati najemnine za majhne nepremičnine, ki predstavljajo tudi 90% dohodkov zaposlenega z minimalno plačo.

Ampak so tudi banke spoznale, da omejitve niso smiselne v slovenskem okolju, zato bo Banka s Slovenije s 1.7.2023 znižala vstopne pogoje in bo po poplačilu kredita na računu moralo ostati zgolj še 746 evrov, namesto 915 evrov, kot je to veljalo od novembra 2019 do zdaj.

To bo ponovno omogočilo dostop do nepremični tistim z nižjimi dohodki, kar bo na dolenjskem trgu zagotovo vplivalo na večje povpraševanje predvsem po stanovanjih. V  Osrednji Sloveniji pa predvidevamo, da se bo še bolj povečalo povpraševanje predvsem po garsonjerah. Nedvomno, pa bodo višjo vrednost posojila lahko dosegli vsi posojilojemalci, kar bo olajšalo dostopnost do vseh nepremičnin.

 

Predvidevamo da bo učinek sproščanja kreditnih pogojev  na nepremičninskem trgu  bil lahko viden že letos poleti ali najkasneje jeseni.

 

Photo by Andrea Piacquadio