Nasveti in novice

6 RAZLOGOV ZAKAJ ANGAŽIRATI NEPREMIČNINSKO AGENCIJO IN KAJ JE DOBRO VEDETI PREDEN TO NAREDITE

18.03.2020
»Nepremičninski posrednik, ki je dober, vam svetuje in ne le prodaja! Kajti, če imate na drugi strani nepremičninskega posrednika, ki se je bolj kot v vlogo nepremičninskega posrednika, vživel v vlogo prodajalca nepremičnin, je cilj prodajni rezultat in ne to, da vi izberete optimalno nepremičnino glede na vaše potrebe oziroma, da vašo nepremičnino optimalno prodate!«


1. SPECIALIZIRANI SO ZA PRAVNE POSLE Z NEPREMIČNINAMI 


Nakup ali prodaja nepremičnine je v življenju večine ljudi največji in najbolj zakompliciran postopek, če se v to spuščate brez strokovne pomoči. Nakup/prodaja nepremičnine  bi bil enostaven, če bi bili dobro podučeni o dogajanju na trgu, pravni regulativi, dediščinah, zemljiški knjigi, večstanovanjskih objektih, upravnih postopkih, davkih, stečajih, gradbenih pravilih, kmetijskih zemljiščih, arhitekturi in ostalem…
Vse ta področja res težko pokriva ena naključna oseba, zato so tukaj podjetja- nepremičninske agencije, ki so specializirana, da pokrivajo vsa znanja povezana s pravnim prometom z nepremičninami. 

Vsekakor ne gre zanemarjati strokovnjakov, ki pokrivajo eno od naštetih področji, ampak morate vedeti, da te vam lahko podajo pogled le s svojega strokovnega področja (npr. gradbeno, pravno ali arhitekturno...itd), ne pa tudi celostno.

Nepremičninske agencije so specializirane, da poznajo procese in podrobnosti povezane s pravnimi posli z nepremičninami.

Ampak tudi med nepremičninskimi agencijami je veliko slabih in dobrih praks. Zagotovo je za vas najbolj nevarna ta, da vas zastopa nekdo, ki sploh nima licence, ampak se zgolj izdaja za nepremičninskega posrednika, kar sploh ni redka praksa! Če ima oseba licenco za opravljanje dejavnosti lahko preverite v Imeniku nepremičninskih posrednikov, ki ga ažurno vodi Ministrstvu za okolje in prostor.

Alarmi za »strokovnjake« s sive cone so zagotovo oglasi brez logotipa podjetja, oglasi s strani sumljivega podjetja, ki nima spletne strani, izključno telefonska komunikacija in izogibanje pisni, elektronski komunikaciji… in podobno.

2. PREVERJANE NEPREMIČNINE 

Ponudba kvalitetne licencirane nepremičninske agencije, ki postavlja v ospredje interes svojih strank, je sestavljena iz preverjenih nepremičnin, ki imajo/ ali se zavežejo, da pridobijo vso ustrezno dokumentacijo potrebno za varno prodajo, so lastniško preverjene in se vam ne more zgoditi, da sklepate dogovore z ljudmi, za katere se naknadno izkaže, da niso lastniki nepremičnin, oziroma niso ustrezni kupci,  ter ste obveščeni o vseh morebitnih obremenitvah/posebnostih nepremičnine in kaj to pomeni za vas kot potencialnega lastnika oziroma prodajalca.

Pri čemer je potrebno poudariti, da pomembno varnost za stranke predstavlja to, da se pravno stanje nepremičnine preverja ves čas tokom procesa (vsaj 4 krat- pri prevzemu, ob potencialnih dogovorih z zainteresiranimi ogledniki, ob podpisu predpogodbe, ob podpisu pogodbe, pred nakazilom vsakega obroka kupnine in pred overitvijo podpisa prodajalca na pogodbi ), in ne samo enkrat. Kajti poslovanje z nepremičninami in nepremičnine so izredno živahna stvar in nemalokrat se pravno stanje nepremičnine lahko nezaželeno spremeni že tokom procesa.

3. STROKOVNA POTRDITEV PRAVILNOSTI VAŠE NEPREMIČNINSKE ODLOČITVE

Nepremičninske odločitve so življenjskega pomena in pri takih odločitvah je pametno imeti svetovalca! Dober nepremičninski strokovnjak operira s statistikami, znanji in izkušnjami s področja nepremičninskega trga. Na njega se lahko zanesete, da vam bo dal zares strokovno potrditev ali opozorilo glede vaših nepremičninskih odločitev. Pri čemer je bistveno to, da se med vami in nepremičninskih posrednikom splete zaupanje, da verjamete v njegovo integriteto, transparentnost in strokovno znanje.  Dober nepremičninski posrednik, bo svoje trditve tudi podkrepil s podatki, tako vam bo dokazal, da njegove trditve niso vodene z lastnim interesom, ampak da vam strokovno in transparentno podaja informacije o nepremičninskem trgu. 

4. PRAVNA VARNOST
Nepremičninske družbe, ki poslujejo po pravilih in zaposlujejo licencirane nepremičninske posrednike, delujejo po pravili Zakona o nepremičninskem posredovanju in v skladu s tem imajo zavarovano poklicno odgovornost. Z drugimi besedami so stranke v procesu/ nakupu nepremičnine tudi denarno zavarovane, da bo postopek prodaje ali nakupa potekal varno. 

Prav tako po pogojih iste zakonodaje, nepremičninske družbe morajo angažirati pravnika za sestavo kupoprodajnih, najemnih in ostalih pogodb, ki se jih podpisuje v njihovih prostorih in v sklopu njihovega delovanja. To nikakor ne morejo biti pogodbe, ki jih sestavljajo oni sami, razen, če za to nimajo zaposlene ustrezne strokovne osebe.  

5. ADMINISTRATIVNA VARNOST

Odločili ste se za nakup/prodajo nepremičnine ter se uskladili s tretjo osebo, in šele zdaj sledi cela gora administrativnih postopkov in fajn je, če vas skozi proces vodi izkušena oseba, v nasprotnem se vam rado zgodi, da boste skakali od ustanove do ustanove, tam pa vas bodo delavci na vložiščih, ki ne poznajo specifike vašega primera napačno usmerjali in vas popolnoma zmedli z napotki. Ravno zato, ker kot laik ne boste znali ustrezno razložiti, kaj želite. Dober nepremičninski posrednik vas bo vodil skozi celoten postopek in vas usmerjal ter se njegovo delo ne bo končalo pri zakonskem minimumu za plačilo za posredovanje, ki ga predstavlja podpis kupoprodajne pogodbe.

6. DOBER NEPREMIČNINSKI POSREDNIK SE POKRIJE V RAZLIKI V CENI
Ta trditev drži tako pri prodaji kot nakupu. V kolikor prodajate nepremičnino s pomočjo nepremičninske agencije, bo le ta predstavljala filter, da se boste izognili »vsevednim« kupcem, katerih edini interes je vplivati na ceno in doseči premoč v procesu nakupa nepremičnine. Zaradi tega boste dosegli ustrezno višjo ceno kot če bi naleteli na tovrstnega kupca. Po drugi strani, če kupujete nepremičnino prek nepremičninske družbe, bo le-ta poskrbela, da se izognete naslednjim tipom prodajalcev: »olepševalcem« , »pretiranim samozavestnežem« in »pretkanim  preprodajalcem«, ki jih je prav tako v interesu, da dosegajo prevlado v prodajnem procesu. Torej nepremičninska družba poskrbi, da se v prodajnem procesu ustvari WIN-WIN situacija in, da se dosega fer cena glede na karakteristike nepremičnine in stanje na trgu.


Maksimalno se angažiramo, da svoje stranke varno pripeljemo do želene nepremičnine oziroma, da vašo nepremičnino optimalno prodamo. Za posredovanje na področju Dolenjske pokličite: 041 643 340, za posredovanje na področju Osrednje Slovenije pokličite: 040 620 631.