Nasveti in novice

KRUTE RESNICE O TRGOVANJU Z NEPREMIČNINAMI

22.01.2020
Tega vam o nepremičninskem trgu niso povedali:

1. PRODAJA NEPREMIČNIN SPOMINJA NA TOP SHOP PRODAJO

Vse se da, vse je mogoče, vse je vredu...dokler ne preveriš v praksi. Ne verjamete ničemur! Vse izredno skeptično preverite. Na začetku vse deluje precej nedolžno, z izkušnjami opaziš, da prodaja nepremičnin izredno spominja na Top shop prodajo. Veliko je manipulacije s podatki, veliko je lažnih informacij in zavajanj, posebej če komunikacija poteka ustno, včasih celo v pisnih oglasih zasledim veliko informacij, k glede na izkušnje in poznavanje bloka, soseske vem, da niso resnični. V glavnem, skeptično, preverite vse informacije!

2. VSI BI OSTALI, A S TEŽKIM SRCEM MORAJO STRAN

Selijo se. Selijo se na boljše. Selijo se po svoji volji. LE potencialnim kupcem ne bodo kvarili veselja in jim dajali občutek, da je stanovanje slabo, ker so ga oni "prerasli", oziroma jim je preveliko/premajhno, nepotrebno, ali zaradi 1001 razloga neustrezno. Ampak v človeški naravi je, da delamo povezave, ki jih najverjetneje sploh ni. Če nekdo želi stran iz nepremičnine, nepremičnina ni slaba, samo v tem trenutku neustrezna za trenutnega lastnika in je morda za vas odlična. Osebno se ne morem rešiti pomisleka, da za stavkom: "Zakaj greste ven?" stoji majhna, črnogleda pošast, ki komaj čaka, da se nahrani z odgovorom: "Sosedje so grozni. Prostor je vlažen. Cevi puščajo. Sosedje drug drugemu s ključi uničujejo avto...." :) Zatrite sumničavo, malo pošast in ne sprašujte po razlogu odhoda. Ne dovolite, da vaši strahovi in sumi priplavajo na dan, ker je nesmiselno! Poleg tega večinoma na to vprašanje ne dobite iskrene odgovore, ker se s prodajalcem poznata premalo časa, da bi vam iskreno odgovoril na tako osebno vprašanje. Postregli vam bodo z eno od učinkovitih fraz. IN..Prodajalci, ki nepremičnino prodajajo daljše časovno obdobje so fraze dobro preizkušali in vedo, katere fraze  kupce pomirijo.

 

2. NEPREMIČNINSKI POSREDNIKI VAM LAŽEJO, KO JIH VPRAŠATE "Ali bi tudi vi kupili to nepremičnino?"

 

Še en moment negotovosti je pogost, ko stranke pri nepremičninskem agentu preverja svojo izbiro, umirja strahove in vpraša: "Ali bi tudi vi kupili to nepremičnino?" In seveda, nepremičninarji vedno rečemo: "Seveda". Kajti tudi, če verjamemo, da je neka nepremičnina dobra, ima potencial, bi bila odlična izbira za mlado družino, je dober nakup, odlična investicija,...,smo si ljudje popolnoma različni, kar se pri izbiri nepremičnin močno pokaže. Torej je naivno verjeti, da bi nepremičnina, ki je všeč vam bila všeč tudi agentu in bi jo celo kupila zase in svojo družino, med tem ko imamo popolnoma različne potrebe, navade, izkušnje....  Prav tako je zelo naivno, ko nas prodajalec vpraša, ali bo vaša stranka zagotovo želela kupiti moje stanovanje. Četudi poznamo svojo stranko, se le sama pozna toliko, da ve, če ZARES želi kupiti določeno nepremičnino. Mi lahko le slepo predvidevamo. Poleg tega, je ena britanska raziskava, ki sem jo zasledila dobro leto nazaj na spletu ugotovila, da ljudje večinoma kupijo nepremičnine zaradi popolnoma nelogičnih razlogov  (lastnik je imel isto muco, kot jaz, bil mi je več luster, v tej soseski živi moj sodelavec, ki mi je po tihem vzor...itd, itd.)

 

3. SOSEDU NI PUŠČAL STROJ

 

Nepremičninarje ta stavek slišimo zelo pogosto. To je zagotovo najbolj pogosta laž v nepremičninskem svetu. Vsak flek, vsaka vlaga, vsako neustrezno ali prepogosto beljenje, neustrezno prezračevanje, posledice starih, nepopucanih prezračevalnih naprav, starih cevi v kopalnici... je zakamuflirana z izjavo: »Sosedu pušča stoj.«  Prav prime me, da bi po ogledu potrkala sosedom, da preverim ali imajo sploh v tem delu kopalnico pralni stroj. In skoraj staviti grem, da vsaj 70 % ljudi, ki ta stavek izreče ne ve, kje imajo zares njihovi sosedi kopalnico. Verjetno pa je to le še ena od tistih fraz, ki se je uveljavila, ker pomiri potencialne kupce. Nekaj je narobe zunaj, ne pri nas! Pri nas že ne. In vsi pokimamo in se pomirimo. Volk sit, koza cela.

 

Mimogrede: Vsi fleki na stenah niso zdravju nevarni in pokazatelji slabe gradnje. Velikokrat so le plod malomarnosti.

 

4. S PAPIRJI JE VSE UREDU, JE DRUGA NAPOGOSJETŠA LAŽ

Vedno vprašamo: "Ali je zemljiška knjiga čista?" in velikokrat dobimo odgovor: "Seveda". Preverimo in se zgodi, da velikokrat ni. Spet smo pri frazah, ki pomirijo potencialne kupce. Veliko posameznikov si ta stavek (namerno ali nenamerno) razlaga po svoje. Eni kot odsotnost hipoteke, spet drugi s hipoteko si razlagajo, kot odsotnost plombe, ali odsotnost "te" plombe. Zato vedno dodatno preverite/ agent preveri, če je zemljiška knjiga res popolnoma čista in če je kakšno dejstvo, ki vpliva na proces nakupa ter kaj to zares pomeni za potencialnega kupca. 

 

Mimogrede: Vse plombe, pravna dejstva, pomanjkljivost NISO nerešljiv problem, zaradi katerega ne kupiš nepremičnine. Še posebaj, če imaš agenta, lahko ta kar se da optimalno, hitro in učinkovito reši zadevo. Doseže izbris starih neveljavnih hipotek, uredi izbrisne pobotnice, uredi etažiranje, če strank ni veliko, uredi izbris služnosti, prepis garaže,...itd, itd.

 

V kolikor ob nakupu želite nepremičninskega posrednika, ki vam bo podatke o nepremičnini ob nakupu predstavil transparentno ter realno, za vas preveril pravno ter dejansko stanje in vas razumljivo obvsetil o vseh dejstvih, smo vam z veseljem na voljo. Pokličite na: 040 620 631. 

AVTOR: Maja Piljić