Nasveti in novice

KAKO PREGLEDATI STREHO PRED NAKUPOM NEPREMIČNINE

22.01.2020
Eno izmed naših hiš v ponudbi so si kupci ogledali tudi z gradbenico, ta nas je vse naučila, kako lahko pregledamo streho pred nakupom nepremičnine. Zgodbo si preberite spodaj.

Ogledali smo si hišo, ki ima v mansardi povsod stojno višino ter tri velika okna in zato si je gradbenica lahko pozorno ogledala vso nosilno konstrukcijo strehe. Povprašala sem kaj gleda in kaj je opazila, odgovorila mi je, da je konstrukcija strehe izjemno pomemben del nepremičnine.

Da če je konstrukcija strehe načeta, si tam kjer še muh ni, ker potem to v kratkem pomeni izjemno veliko investicijo za potencialnega kupca. Kajti bolj kot strešniki je draga nova konstrukcija, čeprav tudi menjava strešnikov sploh ni poceni prenova.

Streho, ki si jo je ogledala je označila za zdravo. Vprašala sem, kako to ve, rekla je, da tako, da nikjer na tej leseni strešni konstrukciji ni črno, tudi zelo malo je razpokano. Rekla je, da je bolje, da je les suh, kot da je vlažen in plesniv, ampak da tudi preveč suh in razpokan les ne predstavlja zdrave konstrukcije.

 

Sprehodili sva se po podstrešju in mi je pokazala, da je pri pregledu strešne konstrukcije najbolj treba biti pozoren na krogce od vej (ne vem kako se temu reče, tudi stric Google na povpraševanje "krogci od vej na lesu", ne da nič pametnega ven :)), ker to so področja, kje lesna konstrukcija strehe najprej pokaže težave. Dobro je, da je za konstrukcijo strehe izbran zdrav les. Ko sem vprašala, kaj je zdrav les, je odgovorila, da je zdrav les z čim manj krogcev od vej in tak, ki ni razpokan ali črn. 

 

Pa se vrnimo na začetek, mojo 1000 % pozornost je gospa gradbenica pridobila že ko smo prišli na podstreho in se je lastnica, izjemno čista gospa opravičevala, ker je bilo na podstrehi malo pajčevine, na kar je gradbenica ogovorila, da za to se ni potrebno opravičevati, da pajek je žival, ki gre na suho, nikoli ne biva v vlažnih prostorih, da tam kjer je pajek zagotovo ni vlage. Da ona bi glede na dolgoletne izkušnje takoj kupila hišo, ki ima v kleti pajka. Ta stavek se je mene dotaknil, ker mi je predstavljal eno tako staro preprosto ljudsko modrost. Čeprav ne več, če zares drži.

 

AVTOR: Maja Piljić