SAVJETI I NOVOSTI

KAJ SO MOŽNE REŠITVE, ČE NE DOBITE STANOVANJSKEGA KREDITA?

24.01.2020
S 1.11.2019 je zaradi ukrepa Banke Slovenije vsaj 300.000 Slovencev čez noč postalo kreditno nesposobnih. Kaj sploh lahko naredite, če vas življenje kljub temu dejstvu postavi v situacijo, da potrebujete novo nepremičnino?

Podala vam bom par idej, ki se mi utrnejo kot nepremičninski posrednici.

1. DRUŽINSKI KREDITI

Prav je, da na družinske člane gledate kot na nekoga, ki vam nič ni dolžen. Ampak kljub vsemu, če se znajdete v situaciji, ko nujno potrebujete finančna sredstva, boste prav presenečeni, koliko lahko zberete, če na kup zberete vso podporno javnost in jih zaprosite, da vam posodijo denar v obliki kredita. Vse lahko tudi pravno uredite, da je tudi za njih ugodno in oni se lahko tudi ustrezno pravno zavarujejo. Vi pa imate prijaznega kreditodajalce, ki vas ne bo rubil, v primeru kakšnega meseca, ko vam dohodki izostanejo.

2. TUJI KREDITI

Ko sem razmišljala o rešitvah sem najprej pomislila. Saj smo v EU, prost pretok storitev. Zagotovo lahko kredit najamete tudi tujini. A temu ni tako! Poklicala sem v eno hrvaško in eno avstrijsko banko in na obeh so mi zatrdili, da za najem kredita pri njih moraš biti tudi rezident države v kateri najemaš kredit. Na obeh bankah so zatrdili, da nimajo težav s tem, da je  nepremičnina, ki predstavlja zavarovanje v tujini, ampak da želijo, da je kreditojemalec rezident njihove države. Najprej sem mislila, da je temu tako, samo v hrvaški, ker sem prvo klicala v Zagrebško banko in mi je gospa rekla, to je zato ker imajo kune, mi pa eure. Ampak je pogoj navedla tudi avstrijska bančnica. Je pa na račun tega mojega razmišljanja padla debata s slovenskim bančnikom, ki mi je rekel, da imamo v Sloveniji avstrijske banke, ki pa se jih pravila Banke Slovenije ne določajo. Ena takih bank je Raiffeisen Future.

3. POVEZOVANJE, RAZMIŠLJANJE IZVEN OKVIRJEV

Zagotovo je drago, če želite kupiti 4 sobno stanovanje v centru Ljubljane. A zelo lepo kakovost življenja lahko dosegate tudi v okolici Ljubljane, ali/in če se s prijatelji povežete in 2 družini kupita hišo, ki po kvadraturi in tlorisu omogoča ločeno bivanje 2 družin. Takih hiš pa ne manjka, glede na to, da je v 90. bil vsesplošen trend grajenja hiš z 200 m2 + kvadraturo, ki dandanes samevajo. So pa tovrstne nepremičnine občutljive iz pravnega vidika in je fajn, da se pred nakupom posvetujete z nepremičninskim strokovnjakom.

4. RAZPRODAJA ODVEČNIH NEPREMIČNIN

Prodaja stare nepremičnine, odvečnega gozda, ki ste pa podedovali..itd. Zagotovo je kaj družinskih rezerv, ki bi vam lahko omogočile nakup nove nepremičnine. Pri tem pa vam z veseljem pomagam jaz. :)

To je na kratko nekaj idej, ki so se mi utrnile. Želela pa bi si, da je vsebina živa in če se vam je ob branju utrnila kakšna ideja, rešitev, koristna pripomba, pa le dopišite v komentarju.

 

V kolikor potrebujete pomoč pri nakupu nepremičnine v Osrednji Sloveniji ali Dolenjski regiji smo vam z veseljem na voljo. Pokličite: 040 620 631.

 

AVTOR: Maja Piljić