SAVJETI I NOVOSTI

VRSTA OGREVANJA KOT POMEMBNA INFORMACIJA O NEPREMIČNINI

22.01.2020
"Gospodična, to bo problem, ta peč nima vakumskega vleka." Pogledam pisano. Blagor meni, ko me mučijo ženski problemi in opazim: da je stanovanje v slabem stanju ali pa so lastniki res grozno skupaj spravili barve, nimajo občutka za kakovostno opremo, imajo v spalnici ogledalo (Pfff, to ni po Feng shuiu. :))... Hočem, vedeti več o ogrevanju in pečeh! Še ena tehnična stvar v tem pretežno moškem svetu, ki se dotika moje stroke.

Gospod mi razloži, da je vakumski vlek pomemben, sicer okolje za bivanje ni prijetno, ter te lahko pogosto boli glava.  Na žalost sem pozabila vprašati, kako je ta problem diagnosticiral. Ampak to je že profi level, vrnimo se k osnovam. Pogost problem pri starih plinskih pečeh je, da imajo naraven vlek dimnih plinov, kar pa naj bi bil pogosto vzrok za zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Zato naj bi bilo pomebno pri stanovanjih, ki imajo lastno plinsko peč pogledati/ povprašati kakšen vlek plinov ima in dobiti podatek koliko stara je peč.  Sicer je za plinske peči predpisano redno vzdrževanje in pregledovanje, ampak stare plinske peči, ne samo da niso zdrave ter ugodne za bivanje, prav tako niso več ustrezno učinkovite , ker lahko izgubijo tudi do 30 % ogrevalne moči (pravi stric Google). Tudi najbolj tihe niso. Vruuuh, pa se je prižgala, vruuum spet je padla temperatura. Ni slabo tudi pogledati, kje je peč postavljena in pomisliti, kako daleč je to od spalnice.

 

Precej položnic za ogrevanje stanovanj sem videla in zaključujem, da je toplarna v Ljubljani odlična možnost ogrevanja, ki v kombinaciji z novo fasado lahko prinese smešne stroške ogrevanja. Pred kratkim sem držala v rokah položnice za ogrevanje 78 m2- 3 sobnega stanovanje v višini 16 €.  V času ogrevalne sezone, seveda. Za prejšnji mesec. Bolj natančno.  Ampak kot sem že omenila,  je pri ogrevanju bistvenega pomena tudi izolacija. Nova fasada, debelina zidov, prvotna izolacija so pomembne informacije, ki vam bodo dale sliko o energetski učinkovitosti stavbe. V kolikor je že izdelana je EI in poznate energetski razred stavbe, je to izredno pomemben podatek (do C je odlično, D in E je tako-tako, vse nižje od tega je vreče brez dna). Sicer, če se sami lotite izolacije je danes na trgu tudi izredno veliko načinov ter materialov za dodatno izolacijo prostorov: od plute, to konopljinih vlaken, do standardne steklene volne ter stiropora.

 

Prav tako niso odveč termostatski ventili, ki ohranjajo želeno temperaturo prostora. Strošek termostatskih ventilov je smešno nizek in se hitro povrne. To je lahko preprosta, mala investicija, ki bo pozitivno vplivala na račune, tudi če ste priklopljeni na toplarno in imate novo fasado. V bistvu je to odlična investicija ne glede na to ali se selite v nov dom ali ste še v obstoječem. Baje je zamenjavo ventilov potrebno opraviti poleti in bo za par mesecov odličen čas za tovrstne posege in investicije.

 

Pogoto lahko zasledite oglase za najem stanovanj/ dela hiše, ki imajo celotno ogrevanje na elektriko. V takih primerih se morate zavedati, da je ogrevanje na elektriko najdražji način ogrevanja, in da lastniki prodajajo bučke, ko pravijo da bodo stroški nizki ali normalni. Elektrika ali ogrevanje s klimo je razumna opcija, ko je v dobro izolirani nepremičnini že primaren vir toplote (npr plin), ki je relativno drag in  ga kombiniraš s klimo. S plinom ogreješ prostor do želene temperature ter z klimo oz. električnimi napravami zgolj dogrevaš čez dan in na tak način optimiziraš stroške. Elektrika kot edina možnost je izredno drag nači ogrevanja. Razen, če nimaš vikenda ob morju in morate le nekako preživeti majske večere.  :) Če si navaden smrtnik se tej varianti raje izognite.

 

Plin in kurilna olja so nasploh dokaj drag način ogrevanja. Danes pogosto investitorji optimizirajo stoške ogrevanja s kotli na palete ter električnimi toplotnimi črpalkami. Na voljo so tudi bolj ekološki načini ogrevanja, npr. s pomočjo sončnih termalnih naprav. Nekatere evropske države že zavezujejo investitorje novogradenj k ekološkim načinom ogrevanja. Od leta 2009 Nemčija zavezuje vse investitorje, ki vgradijo plin, da poleg plina morajo pridelati vsaj 15 % toplotne energije s pomočjo sončne energije. Med tem ko paleti, že sami po sebi zadovoljujejo ekološke kriterije. Po tem lahko sklepamo, da bo tak trend v bodoče tudi pri nas in, da bo plinskih peči vse manj.

 

Nova način ogrevanja, ki je mene osebno navdušil na letošnjem sejmu Dom so infra rdeči grelni paneli. Najprej se je dotaknil moje ženske plati in so mi bile izredno všeč možnosti, ko panelo spremeniš v umetniško sliko, ali je v obliki ogledala in kot takšna popolnoma ne vidna in zanimiv okras prostora. Tovrsten način ogrevanja naj bi bil izredno učinkovit ter ekonomičen, saj gre za ogrevanje predmetov, površin  in ne zraka, tako da dnevna zračenja prostorov ne drastično vpliva na znižanje temperature prostora.  Zaradi tega naj bi bilo to zdrav način ogrevanja, ker najb bi bilo manj vlage v prostoru. Gospa, ki je bila ob istem času na istem rastavnem prostorju je vprašala : "Ali je to nezdravo?  Kaj pa sevanje?"  In gospod ji je odlično odgovoril: "Gospa, tak način ogrevanja je pristoten v inkobatorjih za nedonošenčke." 

 

V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri ustrezne nepremičnine, smo vam z veseljem na voljo. Pokličite: 040 620 631.

AVTOR: Maja Piljić